Het ontstaan van de schoen

Ongeveer een miljoen jaar geleden ging de mens voor ’t eerst rechtop lopen. Onze handen kwamen vrij en de beschaving was geboren.
Vanaf dat moment kregen onze voeten dubbel zoveel gewicht te dragen. Hiermee ontstonden schoenen, oorspronkelijk simpele dierenhuiden sandalen die de voeten moesten beschermen tegen koude en verwonding.
In de loop der tijden werd wat schoenen betreft vaker gedacht aan status en stijl, dan aan comfort en functie.
 

  • Vroegere Griekse acteurs droegen plateau-schoenen om de hoofdrol op het podium duidelijk te laten uitstijgen boven de andere bijrollen.

 

  • In de zestiende eeuw in Engeland droegen dendies extreem puntig schoeisel.

 

  • Chinese vrouwen van hogere klasse bonden hun voeten in die mate in, dat ze in zeer kleine schoentjes pasten. Ook al werden ze hierdoor bijna kreupel, dit moest wijzen op hun goede status.

De hoge hielen voor de vrouw uit de zestiger jaren waren al even voetonvriendelijk. Daarom is het geen verrassing dat 80 % van alle voetproblemen voorkomen bij vrouwen. Met mannenvoeten gaat het daarom niet zoveel beter. Stress en onregelmatig leven leiden vaak tot zwaarlijvigheid. Dit overgewicht komt de voeten niet ten goede.
Gelegenheidssporters dragen niet steeds de juiste schoenen voor elke activiteit. Meerdere voetproblemen zijn hiervan vaak het gevolg.
Het dragen van onaangepast schoeisel op het werk zorgt niet alleen voor pijnlijke voeten voor de werknemer, maar draagt ook bij tot duizenden uren inactiviteit omwille van zware voetproblemen. Dit wordt vertaald in miljoenen verlies voor de industrie.
Gelukkig kunnen de meeste voetproblemen voorkomen worden. Volg daarom de gouden regel:
"Zorg goed voor je voeten en zij zorgen goed voor jou !"

Terug naar allerhande tipsoverzicht