Allergisch voor schoenen

Het gaat hier om een allergische reactie op bepaalde chemische stoffen die bij de fabricage van schoenen gebruikt worden. De grote boosdoener voor velen is het chroom dat aan het looien van leder te pas komt. Andere huidproblemen zoals contact-eczeem aan de voeten zijn meestal te wijten aan scheikundige producten.

Uit een studie die uitgevoerd werd door dermatologen van drie Belgische universitaire centra; KUL,UCL en ULB, bleek dat 70 procent van de geplaagde personen vrouwen zijn en dat ze gemiddeld 35 jaar zijn. Dat komt omdat zij het meest met blote voeten in de schoenen lopen.

De symptomen waren symmetrische, blaasvormige of roodgezwollen letsels, meestal op de rug van voeten en/of tenen, met uitsparingen tussen de tenen. Soms waren letsels te zien op specifieke plaatsen: bijvoorbeeld eczeem ter hoogte van de schoentong, de sandaalriem of metalen gespen.
Ook kunnen de flanken van de voeten of de hielen (waar de schoenboord ophoudt) en de zool van de voeten of tenen gaan schilferen en kloven krijgen. De symptomen kunnen ook uitlopen buiten de plaatsen die in contact komen met het allergie-verwekkende product. Er zijn zelfs reacties op afstand gemeld, vooral aan de handen.

De stoffen die je kunnen opzadelen met allergie aan de voeten zijn het hars PTBP (lijmen), dichromaat (looiing) en colofonium (lijmen). Zij zijn verantwoordelijk voor allergie aan de voetrug, terwijl het mercapto-mix mengsel van rubber en lijm vooral terug te vinden is als de veroorzaker van eczeem aan de voetzolen. Nikkel en cobalt in de gespen zorgen dan weer voor een specifieke allergie.
Er werden ook heel wat andere "schoenallergenen" ontdekt: kleurstoffen die vooral aanwezig zijn in herkleurde leders of in synthetische materialen, rubber, bederfwerende stoffen.

Terug naar allerhande tipsoverzicht